OM KRONOFORS IF

Historik Kronofors IF

På våren 1937 samlades några av Frösekes fotbolls- och idrottsintresserade på övre våningen i Carlfors Café och pratade fotboll över en halv kaffe. Där kom man överens om att bilda Kronofors Idrottsförening. De som var med var bland andra Gösta Sundin, som blev ordförande, Nils Feldt, Anders “King” Ottosson, Henning Jonsson, Inge Modig och Oskar Jansson. En av anledningarna till att det bildades en förening var att det behövdes en ordentlig plan att spela på.

Officiellt stiftades KIF den 25 maj 1937. Under sommaren samma år bestämdes KIF:s färger, som blev vitt, rött och blått. Antonia Fagerqvist ritade KIF:s klubbmärke.

Den 16 juni 1939 blev KIF anslutna till Svenska Fotbolls- och Riksidrottsförbundet. Årsavgiften för klubben var 5 kr.

En riktig fotbollsplan blev ett allt större krav. Styrelsen i KIF sökte efter lämplig mark och pengar att bygga idrottsplanen för. Problemet var att få traktens markägare att inse hur viktigt det var att få sparka fotboll på en riktig plan. Efter mycket sökande fick idrottsföreningen till slut köpa ett område av bland andra Gunnar Fransson i Vänatorp. Inköpet var ett ojämnt, stenigt skogbevuxet område, där det hade kolats ved.

Efter många segslitna turer med förarbete, planering samt ekonomiskt stöd från samhällets industrier och massor av frivilligt arbete kunde idrottsplanen invigas sommaren 1945.

Vid invigningen var Alstermo IF inbjudna att spela en vänskapsmatch mot Kronofors IF. Resultatet blev 7-2 till gästande lag.

Samhällets invånare vallfärdade till idrottsplanen för att vara med om festligheterna kring fotbollspremiären.

Pensionat Furuliden ställde rum till förfogande, där spelarna fick klä om. Efter matchen bjöd KIF gästande lag på kaffe. Under en tid spelade pensionatet en viktig roll i KIF:s historia. Där fanns ett stående rum, där gästande domare och lag fick byta kläder.

Disponent W G:son Elling förstod värdet av idrottsrörelsen och blev en av KIF:s största välgörare. Förutom ekonomiskt stöd skänkte han två uthus till föreningen. På idrottsplanen hade en grund gjutits och de två utedassen fraktades upp på lastbil och spikades ihop. Dörrar och fönster blev insatta och KIF:s första omklädningsrum var klart 1947.

Först 1952 kunde idrottsutövare duscha efter sina övningar. Duschen var primitiv och drevs med en handpump. Uttrycket “få en kalldusch” passade bra, eftersom varmvatten ej fanns.

Nästa framsteg kom 10 år senare när elström sattes in i samband med att man anlade gräs på den gamla grusplanen. Omklädningsrummet byggdes till och
renoverades. Den gamla handpumpen byttes ut mot en elpump, men det fanns fortfarande endast kallt vatten i duschen. En ny infartsväg vid sidan av planen samt parkeringsplats gjordes klar. Stängsel och grindar sattes upp vid entrén. Pump och rörledning för bevattning av planen monterades.

I och med att gräsplanen var färdig upptäcktes det att valet av plats för fotbollsplanen var ett lyckokast. Där finns nämligen en obegränsad tillgång på vatten
från Svarte Göl för bevattning av gräsmattan torra somrar (nackdelen är att den är en av södra Sveriges mygg- och knottrikaste platser). Först 1973 blev det varmvatten i kranarna men toaletter saknades fortfarande.

Eftersom KIF:s idrottsplan är en av de få föreningsägda i Uppvidinge kommun får all utveckling ske i etapper beroende på föreningens ekonomi och frivilligt arbete. Nya omklädningsrum hade länge stått på KIF:s önskelista och planeringen av ett nybygge hade pågått i flera år. På årsmötet 1982 tillsattes en byggnadskommitté som bestod av Ulf Ivarsson, Lasse Persson, Herold Fransson och Thomas Lundgren.

Efter en intensiv byggnadsperiod vintern 1984-85 med både entreprenörer och frivilligt arbetande föreningsmedlemmar ständigt på språng, var byggnaden färdig att tas i bruk vid seriepremiären 1985. Vid invigningsfestligheterna 15 juni 1985 fick idrottsplatsen för första gången ett fastställt officiellt namn, KRONOVALLEN heter numera anläggningen som under åren har krävt så mycket av arbete och bekymmer, men också har gett aktiva och ledare en möjlighet till många års idrottsutövande på hemmaplan.

Ulf Ivarsson kom med i KIF:s styrelse 1983 och kom att bli en riktig eldsjäl i idrottsföreningen under många år.

Translate »

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer